Česnako nauda sveikatai

Česnakas – tai įprastas ingredientas viso pasaulio virtuvėse – garsėja ne tik išskirtiniu skoniu, bet ir daugybe sveikatai naudingų savybių. Toliau šiame straipsnyje nagrinėjame įvairius moksliniais įrodymais pagrįstus būdus, kuriais česnakai padeda stiprinti sveikatą ir gerą savijautą.
1. Širdies ir kraujagyslių sveikata
Česnakas plačiai ištirtas dėl jo poveikio širdies sveikatai. Tyrimai rodo, kad jis gali turėti didelę įtaką mažinant hipertenzija sergančių žmonių kraujospūdį. Žurnale „Journal of Nutrition” atlikto tyrimo metu nustatyta, kad vartojant česnakų papildų kraujospūdis sumažėjo panašiai kaip vartojant standartinius vaistus nuo kraujospūdžio.
Be to, žinoma, kad česnakas pasižymi cholesterolio kiekį kraujyje mažinančiomis savybėmis. Žurnale „Journal of Cholesterol” atlikta metaanalizė atskleidė, kad česnakų vartojimas gali sumažinti bendrąjį ir MTL cholesterolio kiekį, ypač tiems, kurių cholesterolio kiekis yra didelis.
2. Antioksidacinės savybės
Česnakuose yra antioksidantų, kurie saugo nuo ląstelių pažeidimų ir senėjimo. Jis taip pat gali sustiprinti organizmo apsauginius mechanizmus nuo oksidacinės žalos. Žurnale „Journal of Medicinal Food” paskelbtame tyrime pabrėžta česnako savybė stiprinti antioksidacinius fermentus žmonėms, taip pat jo potencialas mažinti oksidacinį stresą asmenims, turintiems aukštą kraujospūdį.
3. Imuninės sistemos palaikymas
Istoriškai česnakai buvo naudojami jau nuo seno dėl savo gydomųjų savybių, įskaitant gebėjimą kovoti su infekcijomis. Šiuolaikiniai moksliniai tyrimai taip pat patvirtina šį naudojimą. Žurnale „Clinical Nutrition” paskelbtame tyrime nustatyta, kad didelė dozė brandinto česnako ekstrakto sumažino sergančiųjų peršalimo ligomis ar gripu dienų skaičių.
4. Priešuždegiminis poveikis
Česnakas pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis, kurios gali būti naudingos mažinant įvairių uždegiminių ligų simptomus. Remiantis žurnale „Food and Chemical Toxicology” atliktu tyrimu, česnakas slopina uždegiminius baltymus, o tai leidžia manyti, kad jis gali padėti valdyti uždegimines ligas.
5. Potenciali vėžio prevencija
Keliuose tyrimuose nagrinėtas galimas česnako vaidmuo vėžio prevencijai. Žurnale „Journal of Nutrition” paskelbti tyrimai, rodantys, kad česnakas ir jo sieros junginiai gali sumažinti tam tikrų rūšių vėžio, pavyzdžiui, skrandžio ir storosios žarnos vėžio, riziką.
6. Detoksikacija
Sunkieji metalai, pavyzdžiui, švinas, gali pažeisti organus, tačiau įrodyta, kad česnakas padeda sumažinti šį toksinį poveikį. Žurnale „Basic & Clinical Pharmacology & Toxicology” atlikto tyrimo duomenimis, česnakas sumažino švino kiekį kraujyje ir turėjo apsauginį poveikį nuo švino sukeltų klinikinių požymių ir organų pažeidimų.

7. Kaulų sveikata
Preliminarūs tyrimai rodo, kad česnakas gali būti naudingas kaulų sveikatai. Žurnale „BMC Musculoskeletal Disorders” atlikto tyrimo metu nustatyta, kad česnakų aliejaus papildai gali sumažinti kaulų nykimą.
8. Sportinių rezultatų gerinimas
Senovės kultūrose česnakai tradiciškai buvo naudojami nuovargiui mažinti ir darbuotojų darbingumui didinti. Šiuolaikiniai sportininkai jį vartoja dėl tų pačių priežasčių. „Journal of Nutrition” pranešė, kad česnakas gali padėti pagerinti fizinio krūvio rezultatus.
Česnakas – kaip jis veikia?
Česnakai įvairiais būdais teikia naudą sveikatai, visų pirma dėl daugybės sieros turinčių junginių, vitaminų ir mineralų. Kai česnakas sutraiškomas arba kramtomas, iš jo išsiskiria alicinas – garsiausias sieros junginys. Po to alicinas skyla į kitus sieros turinčius junginius, kurie, kaip manoma, lemia didžiąją dalį česnako gydomųjų savybių. Įrodyta, kad šie junginiai pasižymi įvairiu poveikiu, pavyzdžiui, mažina uždegimą, kovoja su kenksmingomis bakterijomis ir virusais ir pasižymi antioksidacinėmis savybėmis.
Mitai apie česnakus
Nors česnakai garsėja savo nauda sveikatai ir kulinariniu panaudojimu, juos taip pat gaubia įvairūs mitai ir klaidingi įsitikinimai. Pateikiame keletą dažniausių mitų apie česnakus ir už jų slypinčią tiesą:
Mitas: Česnakai gali išgydyti peršalimo ligas ir gripą
Tikrovė: Nors česnakas turi imunitetą stiprinančių savybių ir gali sumažinti peršalimo ir gripo simptomų sunkumą, nėra įtikinamų įrodymų, kad jis gali visiškai išgydyti šias ligas. Jo antimikrobinės savybės gali padėti palaikyti organizmo imuninį atsaką, tačiau česnakas nėra savarankiškas vaistas nuo peršalimo ir gripo.
Mitas: valgant česnaką galima atbaidyti uodus
Tikrovė: Tai populiarus įsitikinimas, tačiau moksliniai tyrimai nepatvirtino, kad česnakų vartojimas gali atbaidyti uodus. Nors česnakuose yra tokių junginių kaip alicinas, kurie gali turėti tam tikrą repelentinį poveikį, mažai tikėtina, kad vien česnakų valgymas gali veiksmingai apsaugoti nuo uodų.
Mitas: Česnakai gali sumažinti kraujospūdį per naktį
Tikrovė: Česnakas gali sumažinti kraujospūdį, tačiau šis poveikis paprastai būna laipsniškas ir yra platesnio požiūrio į mitybą ir sveikatą dalis. Tai nėra greita priemonė, todėl, norint pastebėti naudą, česnakus reikia vartoti reguliariai kaip sveikos mitybos dalį.
Mitas: Suvalgius česnakų kramtomos petražolės neutralizuoja blogą burnos kvapą
Tikrovė: Petražolės gali laikinai atgaivinti burnos kvapą dėl didelio chlorofilo kiekio, tačiau jos ne neutralizuoja česnakuose esančių junginių, kurie sukelia ilgalaikį blogą burnos kvapą. Stipraus kvapo česnakų junginiai absorbuojami į kraują ir iškvepiami per plaučius, todėl petražolės negali veiksmingai neutralizuoti jų poveikio.
Mitas: Česnakai sukelia opas
Tikrovė: Pylori – bakterijai, kuri dažnai sukelia skrandžio opas. Tačiau kai kuriems žmonėms česnakas gali dirginti virškinimo traktą, todėl tie, kurių skrandis jautrus arba kurie serga virškinimo trakto ligomis, turėtų jį vartoti atsargiai.
Apibendrinant galima teigti, kad česnakas turi daugybę sveikatai naudingų savybių – nuo širdies ir kraujagyslių sveikatos gerinimo ir imuninės sistemos stiprinimo iki antioksidacinių ir priešuždegiminių savybių. Nors tai nėra stebuklingas vaistas, česnako įtraukimas į savo mitybą gali būti paprastas žingsnis sveikesnio gyvenimo link.
Norint išsamiai išnagrinėti česnaką ir jo naudą sveikatai, rekomenduojama toliau gilintis į mokslinę literatūrą ir konsultuotis su sveikatos priežiūros specialistais.