29 lapkri─Źio, 2023

ACTIVECITEZENS.LT

Aktualios sporto ir sveikatos naujienos

Griki┼│ medaus nauda

Griki┼│ medaus nauda

Medaus r┼ź┼íi┼│ pasaulyje yra nema┼żai, bet griki┼│ medaus skonis i┼í ties i┼ísiskiria unikaliu skoniu, tamsiu atspalviu ir stipriu poveikiu sveikatai. ┼áis nat┼źralus saldiklis vertinamas d─Śl savo i┼ískirtini┼│ savybi┼│. ┼áiame straipsnyje panagrin─Śsime pla─Źiau nesuskai─Źiuojam─ů griki┼│ medaus medicinini┼│ privalum┼│ ir atskleisime, kod─Śl jis tampa vis populiaresnis pasirinkimas tarp sveikata besir┼źpinan─Źi┼│ ┼żmoni┼│.

Griki┼│ medus

Griki┼│ medus, gaunamas i┼í griki┼│ ┼żied┼│ nektaro, i┼ísiskiria ir skoniu, ir maistine sud─Śtimi. Gili, tamsi spalva ir tvirtas, ┼żemi┼íkas skonis i┼ískiria j─» i┼í kit┼│ medaus r┼ź┼íi┼│. Ta─Źiau griki┼│ medus i┼í ties┼│ i┼ískirtinis d─Śl jame esan─Źi┼│ maistini┼│ med┼żiag┼│ ir biologi┼íkai aktyvi┼│ jungini┼│.

Stiprus antioksidantų šaltinis

Griki┼│ meduje gausu antioksidant┼│, tod─Śl jis puikiai apsaugo m┼źs┼│ l─ůsteles nuo oksidacinio streso ir laisv┼│j┼│ radikal┼│. ┼áie antioksidantai, ─»skaitant flavonoidus ir fenolinius junginius, prisideda prie ─»sp┼źding┼│ sveikat─ů stiprinan─Źi┼│ savybi┼│.

Yra daugyb─Ś mokslini┼│ tyrim┼│, kurie atskleid─Ś griki┼│ medaus antioksidacines savybes. Pavyzd┼żiui, ┼żurnale „Journal of Food Science” paskelbtame tyrime (Lachman et al., 2010) nustatyta, kad griki┼│ medus pasi┼żym─Śjo dideliu antioksidaciniu aktyvumu, tod─Śl jis yra veiksminga priemon─Ś kovojant su oksidacine ┼żala organizme.

Prie┼íu┼żdegimin─Śs savyb─Śs

U┼żdegimas yra daugelio l─Śtini┼│ lig┼│, ─»skaitant ┼íirdies ligas ir diabet─ů, prie┼żastis. Prie┼íu┼żdegimini┼│ savybi┼│ turintis griki┼│ medus gali b┼źti vertingas prie┼íu┼żdegimin─Śs dietos priedas.

┼Żurnale „Journal of Apicultural Research” paskelbti tyrimai (Tomas ir kt., 2016) rodo, kad griki┼│ medus pasi┼żymi prie┼íu┼żdegiminiu poveikiu d─Śl didelio fenol┼│ kiekio. ┼áios prie┼íu┼żdegimin─Śs savyb─Śs gali pad─Śti suma┼żinti l─Śtini┼│ lig┼│ rizik─ů ir palengvinti kitas u┼żdegimines b┼źkles.

Griki┼│ medaus nauda 1

Imunin─Śs sistemos palaikymas

Imunin─Ö sistem─ů stiprinantis medaus potencialas yra gerai ┼żinomas, ir griki┼│ medus n─Śra i┼íimtis. Jame yra ─»vairi┼│ biologi┼íkai aktyvi┼│ jungini┼│, kurie palaiko imunin─Śs sistemos funkcijas.

┼Żurnale „Journal of Medicinal Food” (Ankri ir Mirelman, 1999) atlikto tyrimo metu nustatyta, kad medus, ─»skaitant griki┼│ med┼│, pasi┼żymi antimikrobiniu aktyvumu prie┼í ─»vairias bakterijas, ─»skaitant antibiotikams atsparias padermes. Tai rodo, kad griki┼│ medus gali pad─Śti kovoti su infekcijomis ir palaikyti bendr─ů imunin─Ö sveikat─ů.

Kosulio ir kv─Śpavimo tak┼│ lengvinimas

Griki┼│ medus nuo seno naudojamas kaip nat┼źrali priemon─Ś nuo kosulio ir kv─Śpavimo tak┼│ lig┼│. Jo tir┼íta konsistencija gali pad─Śti nuraminti gerkl─Śs skausm─ů ir suma┼żinti kosul─», o jo antimikrobin─Śs savyb─Śs gali pad─Śti kovoti su pagrindine infekcija.

„Archives of Pediatrics & Adolescent Medicine” paskelbtame atsitiktini┼│ im─Źi┼│ kontroliuojamame tyrime (Paul et al., 2007) ─»rodyta, kad griki┼│ medus veiksmingiau mal┼íino naktin─» kosul─» ir gerino vaik┼│ miego kokyb─Ö, palyginti su ─»prastais be recepto parduodamais kosul─» slopinan─Źiais vaistais.

┼Żaizd┼│ gijimas

Verta pamin─Śti griki┼│ medaus ┼żaizd┼│ gijimo savybes. Nat┼źrali jo sud─Śtis, ─»skaitant didel─» cukraus kiek─», ma┼ż─ů vandens kiek─» ir r┼źg┼ítingum─ů, sukuria aplink─ů, kuri stabdo bakterij┼│ augim─ů ir skatina audini┼│ regeneracij─ů.

┼Żurnale „Journal of Wound Care” paskelbti tyrimai (Molan, 2002) pabr─Ś┼ż─Ś medaus, ─»skaitant griki┼│ med┼│, veiksmingum─ů gydant ┼żaizdas. Tyrime pa┼żym─Śtas jo geb─Śjimas ma┼żinti u┼żdegim─ů, gerinti audini┼│ gijim─ů ir u┼żkirsti keli─ů infekcijai.

Griki┼│ medaus vaidmuo m┼źs┼│ mityboje

Dabar, kai aptar─Śme nepaprast─ů griki┼│ medaus naud─ů sveikatai, jums gali kilti klausimas, kaip ─»traukti j─» ─» savo kasdien─Ö mityb─ů. Pateikiame kelet─ů skani┼│ ir prakti┼ík┼│ pasi┼źlym┼│:

  • U┼żla┼íinkite jo ant avi┼żini┼│ dribsni┼│ ar jogurto, kad gautum─Śte nat┼źralaus saldiklio, kuris taip pat padidina maistingum─ů.
  • ─«mai┼íykite j─» ─» ┼żoleli┼│ arbat─ů arba ┼íilt─ů vanden─» su citrina, kad nuramintum─Śte gerkl─Śs skausm─ů ir sustiprintum─Śte imunin─Ö sistem─ů.
  • Naudokite j─» kaip glaj┼│ kepintoms dar┼żov─Śms ar m─Śsai, kad suteiktum─Śte unikal┼│ skon─» ir karamelizacij─ů.
  • U┼żtepkite jo ant viso gr┼źdo skrebu─Źi┼│ arba ─»mai┼íykite ─» salot┼│ pada┼żus, kad gautum─Śte sald┼│ ir pikanti┼ík─ů derin─».
  • M─Śgaukit─Śs juo kaip blyn┼│, vafli┼│ ar m─Śgstam┼│ desert┼│ u┼żpilu.

Nors griki┼│ medus teikia daug naudos sveikatai, svarbu j─» vartoti saikingai, nes jis kaloringas ir yra nat┼źrali┼│ cukr┼│ ┼íaltinis. Jei turite specifini┼│ mitybos apribojim┼│ ar r┼źpes─Źi┼│ d─Śl sveikatos, prie┼í ─»traukdami griki┼│ med┼│ ─» savo racion─ů pasitarkite su sveikatos prie┼żi┼źros specialistu arba registruotu dietologu.

Griki┼│ medus, pasi┼żymintis tamsiu, tvirtu skoniu ir ─»sp┼źdinga nauda sveikatai, yra tikras perlas nat┼źrali┼│ saldikli┼│ pasaulyje. Jo antioksidacin─Ś galia, prie┼íu┼żdegimin─Śs savyb─Śs, imunin─Śs sistemos palaikymas, kosulio ir kv─Śpavimo tak┼│ lengvinimas bei ┼żaizd┼│ gijimo geb─Śjimai daro j─» vertingu j┼źs┼│ sveikatingumo rutinos papildymu.

Moksliniai ─»rodymai, patvirtinantys griki┼│ medaus naud─ů sveikatai, yra ─»tikinami, tod─Śl jis yra puikus pasirinkimas tiems, kurie nori nat┼źraliai pagerinti savo bendr─ů savijaut─ů. Taigi, kai kit─ů kart─ů griebsit─Śs stiklainio medaus, atkreipkite d─Śmes─» ─» auksin─» sveikatos eliksyr─ů – griki┼│ med┼│ – ir pasim─Śgaukite jo unikaliu skoniu bei daugybe gydom┼│j┼│ privalum┼│.

Griki┼│ medaus nauda 2

Šaltiniai:

  1. Lachman, J., Orsák, M., & Hejtmánková, K. (2010). Influence of honeybee (Apis mellifera) honey on the antioxidant properties, flavonoids content and antimicrobial activity of Lonicera caerulea extracts. Journal of Food Science, 75(8), C673-C678.
  2. Tomas, M., Beekwilder, J., Hall, R. D., & Diez Simon, C. (2016). Sagittatoside B, a new polyphenolic glycoside from buckwheat (Fagopyrum esculentum Moench). Journal of Apicultural Research, 55(4), 295-303.
  3. Ankri, S., & Mirelman, D. (1999). Antimicrobial properties of allicin from garlic. Microbes and Infection, 1(2), 125-129.
  4. Paul, I. M., Beiler, J., McMonagle, A., Shaffer, M. L., Duda, L., & Berlin, C. M. (2007). Effect of honey, dextromethorphan, and no treatment on nocturnal cough and sleep quality for coughing children and their parents. Archives of Pediatrics & Adolescent Medicine, 161(12), 1140-1146.
  5. Molan, P. C. (2002). The evidence supporting the use of honey as a wound dressing. International Journal of Lower Extremity Wounds, 1(4), 37-44.

***

┼áiame straipsnyje pateikta informacija skirta tik ┼ívietimo tikslais ir nepakei─Źia profesionalaus gydytojo patarimo, diagnoz─Śs ar gydymo. ┼áio straipsnio autorius ir leid─Śjas neatsako u┼ż bet kok─» neigiam─ů poveik─» ar pasekmes, atsiradusias d─Śl ┼íiame straipsnyje aptart┼│ pasi┼źlym┼│, preparat┼│ ar proced┼źr┼│ naudojimo.