20 balandžio, 2024

ACTIVECITEZENS.LT

Aktualios sporto ir sveikatos naujienos

Grikių medaus nauda

Grikių medaus nauda

Medaus rūšių pasaulyje yra nemažai, bet grikių medaus skonis iš ties išsiskiria unikaliu skoniu, tamsiu atspalviu ir stipriu poveikiu sveikatai. Šis natūralus saldiklis vertinamas dėl savo išskirtinių savybių. Šiame straipsnyje panagrinėsime plačiau nesuskaičiuojamą grikių medaus medicininių privalumų ir atskleisime, kodėl jis tampa vis populiaresnis pasirinkimas tarp sveikata besirūpinančių žmonių.

Grikių medus

Grikių medus, gaunamas iš grikių žiedų nektaro, išsiskiria ir skoniu, ir maistine sudėtimi. Gili, tamsi spalva ir tvirtas, žemiškas skonis išskiria jį iš kitų medaus rūšių. Tačiau grikių medus iš tiesų išskirtinis dėl jame esančių maistinių medžiagų ir biologiškai aktyvių junginių.

Stiprus antioksidantų šaltinis

Grikių meduje gausu antioksidantų, todėl jis puikiai apsaugo mūsų ląsteles nuo oksidacinio streso ir laisvųjų radikalų. Šie antioksidantai, įskaitant flavonoidus ir fenolinius junginius, prisideda prie įspūdingų sveikatą stiprinančių savybių.

Yra daugybė mokslinių tyrimų, kurie atskleidė grikių medaus antioksidacines savybes. Pavyzdžiui, žurnale „Journal of Food Science” paskelbtame tyrime (Lachman et al., 2010) nustatyta, kad grikių medus pasižymėjo dideliu antioksidaciniu aktyvumu, todėl jis yra veiksminga priemonė kovojant su oksidacine žala organizme.

Priešuždegiminės savybės

Uždegimas yra daugelio lėtinių ligų, įskaitant širdies ligas ir diabetą, priežastis. Priešuždegiminių savybių turintis grikių medus gali būti vertingas priešuždegiminės dietos priedas.

Žurnale „Journal of Apicultural Research” paskelbti tyrimai (Tomas ir kt., 2016) rodo, kad grikių medus pasižymi priešuždegiminiu poveikiu dėl didelio fenolų kiekio. Šios priešuždegiminės savybės gali padėti sumažinti lėtinių ligų riziką ir palengvinti kitas uždegimines būkles.

Grikių medaus nauda 1

Imuninės sistemos palaikymas

Imuninę sistemą stiprinantis medaus potencialas yra gerai žinomas, ir grikių medus nėra išimtis. Jame yra įvairių biologiškai aktyvių junginių, kurie palaiko imuninės sistemos funkcijas.

Žurnale „Journal of Medicinal Food” (Ankri ir Mirelman, 1999) atlikto tyrimo metu nustatyta, kad medus, įskaitant grikių medų, pasižymi antimikrobiniu aktyvumu prieš įvairias bakterijas, įskaitant antibiotikams atsparias padermes. Tai rodo, kad grikių medus gali padėti kovoti su infekcijomis ir palaikyti bendrą imuninę sveikatą.

Kosulio ir kvėpavimo takų lengvinimas

Grikių medus nuo seno naudojamas kaip natūrali priemonė nuo kosulio ir kvėpavimo takų ligų. Jo tiršta konsistencija gali padėti nuraminti gerklės skausmą ir sumažinti kosulį, o jo antimikrobinės savybės gali padėti kovoti su pagrindine infekcija.

„Archives of Pediatrics & Adolescent Medicine” paskelbtame atsitiktinių imčių kontroliuojamame tyrime (Paul et al., 2007) įrodyta, kad grikių medus veiksmingiau malšino naktinį kosulį ir gerino vaikų miego kokybę, palyginti su įprastais be recepto parduodamais kosulį slopinančiais vaistais.

Žaizdų gijimas

Verta paminėti grikių medaus žaizdų gijimo savybes. Natūrali jo sudėtis, įskaitant didelį cukraus kiekį, mažą vandens kiekį ir rūgštingumą, sukuria aplinką, kuri stabdo bakterijų augimą ir skatina audinių regeneraciją.

Žurnale „Journal of Wound Care” paskelbti tyrimai (Molan, 2002) pabrėžė medaus, įskaitant grikių medų, veiksmingumą gydant žaizdas. Tyrime pažymėtas jo gebėjimas mažinti uždegimą, gerinti audinių gijimą ir užkirsti kelią infekcijai.

Grikių medaus vaidmuo mūsų mityboje

Dabar, kai aptarėme nepaprastą grikių medaus naudą sveikatai, jums gali kilti klausimas, kaip įtraukti jį į savo kasdienę mitybą. Pateikiame keletą skanių ir praktiškų pasiūlymų:

  • Užlašinkite jo ant avižinių dribsnių ar jogurto, kad gautumėte natūralaus saldiklio, kuris taip pat padidina maistingumą.
  • Įmaišykite jį į žolelių arbatą arba šiltą vandenį su citrina, kad nuramintumėte gerklės skausmą ir sustiprintumėte imuninę sistemą.
  • Naudokite jį kaip glajų kepintoms daržovėms ar mėsai, kad suteiktumėte unikalų skonį ir karamelizaciją.
  • Užtepkite jo ant viso grūdo skrebučių arba įmaišykite į salotų padažus, kad gautumėte saldų ir pikantišką derinį.
  • Mėgaukitės juo kaip blynų, vaflių ar mėgstamų desertų užpilu.

Nors grikių medus teikia daug naudos sveikatai, svarbu jį vartoti saikingai, nes jis kaloringas ir yra natūralių cukrų šaltinis. Jei turite specifinių mitybos apribojimų ar rūpesčių dėl sveikatos, prieš įtraukdami grikių medų į savo racioną pasitarkite su sveikatos priežiūros specialistu arba registruotu dietologu.

Grikių medus, pasižymintis tamsiu, tvirtu skoniu ir įspūdinga nauda sveikatai, yra tikras perlas natūralių saldiklių pasaulyje. Jo antioksidacinė galia, priešuždegiminės savybės, imuninės sistemos palaikymas, kosulio ir kvėpavimo takų lengvinimas bei žaizdų gijimo gebėjimai daro jį vertingu jūsų sveikatingumo rutinos papildymu.

Moksliniai įrodymai, patvirtinantys grikių medaus naudą sveikatai, yra įtikinami, todėl jis yra puikus pasirinkimas tiems, kurie nori natūraliai pagerinti savo bendrą savijautą. Taigi, kai kitą kartą griebsitės stiklainio medaus, atkreipkite dėmesį į auksinį sveikatos eliksyrą – grikių medų – ir pasimėgaukite jo unikaliu skoniu bei daugybe gydomųjų privalumų.

Grikių medaus nauda 2

Šaltiniai:

  1. Lachman, J., Orsák, M., & Hejtmánková, K. (2010). Influence of honeybee (Apis mellifera) honey on the antioxidant properties, flavonoids content and antimicrobial activity of Lonicera caerulea extracts. Journal of Food Science, 75(8), C673-C678.
  2. Tomas, M., Beekwilder, J., Hall, R. D., & Diez Simon, C. (2016). Sagittatoside B, a new polyphenolic glycoside from buckwheat (Fagopyrum esculentum Moench). Journal of Apicultural Research, 55(4), 295-303.
  3. Ankri, S., & Mirelman, D. (1999). Antimicrobial properties of allicin from garlic. Microbes and Infection, 1(2), 125-129.
  4. Paul, I. M., Beiler, J., McMonagle, A., Shaffer, M. L., Duda, L., & Berlin, C. M. (2007). Effect of honey, dextromethorphan, and no treatment on nocturnal cough and sleep quality for coughing children and their parents. Archives of Pediatrics & Adolescent Medicine, 161(12), 1140-1146.
  5. Molan, P. C. (2002). The evidence supporting the use of honey as a wound dressing. International Journal of Lower Extremity Wounds, 1(4), 37-44.

***

Šiame straipsnyje pateikta informacija skirta tik švietimo tikslais ir nepakeičia profesionalaus gydytojo patarimo, diagnozės ar gydymo. Šio straipsnio autorius ir leidėjas neatsako už bet kokį neigiamą poveikį ar pasekmes, atsiradusias dėl šiame straipsnyje aptartų pasiūlymų, preparatų ar procedūrų naudojimo.