20 balandžio, 2024

ACTIVECITEZENS.LT

Aktualios sporto ir sveikatos naujienos

Kedro riešutų nauda

Kedro riešutų nauda

Kedro riešutai kulinarijos pasaulyje dažnai atlieka pagalbinį vaidmenį – jais apibarstomos salotos, įmaišomi į pesto ar pagardinamas įvairių patiekalų skonis. Tačiau šie riešutai yra ne tik išskirtinio skonio ir traškios tekstūros, bet ir sveiki bei ypač naudingi mūsų organizmui. Šiame straipsnyje norėtume plačiau su jumis aptarti kedro riešutų naudą sveikatai vadovaujantis medicininiais tyrimais.

Maistinės savybės

Kedro riešutai yra valgomos kedrinių pušų sėklos, kurios jau šimtmečius vartojamos įvairiose pasaulio virtuvėse. Šiose subtiliose dramblio kaulo spalvos sėklose gausu svarbiausių maistinių medžiagų, kurios gali teigiamai paveikti jūsų savijautą.

Širdies sveikatos herojus

Vienas iš išskirtinių kedrinių pinijų privalumų – jų indėlis į širdies sveikatą. Šios sėklos yra turtingas mononesočiųjų riebalų, ypač oleino rūgšties, šaltinis, kuris siejamas su mažesne širdies ligų rizika. Kedro riešutuose esantys mononesotieji riebalai gali padėti sumažinti MTL (blogojo) cholesterolio kiekį ir padidinti DTL (gerojo) cholesterolio kiekį, taip skatindami sveikesnę širdies ir kraujagyslių sistemą.

Šį teiginį patvirtina moksliniai tyrimai. Žurnale „American Journal of Clinical Nutrition” paskelbtame tyrime nustatyta, kad kedro riešutų vartojimas buvo susijęs su palankiais cholesterolio kiekio pokyčiais ir sumažėjusiais širdies ir kraujagyslių ligų rizikos veiksniais.

Antioksidantų arsenalas

Kedro riešutuose gausu antioksidantų, kurie atlieka svarbų vaidmenį apsaugant ląsteles nuo oksidacinio streso ir mažinant lėtinių ligų riziką. Šie antioksidantai, įskaitant vitaminus E ir K, padeda neutralizuoti kenksmingus laisvuosius radikalus organizme.

Žurnale „Journal of Agricultural and Food Chemistry” paskelbtame moksliniame tyrime pabrėžtas stiprus kedrinių pinijų antioksidacinis pajėgumas. Tyrėjai nustatė, kad šie riešutai pasižymėjo dideliu laisvųjų radikalų šalinimo aktyvumu, o tai rodo jų potencialą mažinant oksidacinę žalą.

Svorio valdymo kontrolė

Norite numesti keletą kilogramų arba išlaikyti sveiką svorį? Kedro riešutai gali būti jūsų sąjungininkai šioje srityje. Šie riešutai yra puikus maistinių skaidulų ir sveikųjų riebalų šaltinis, kurie padeda pajusti sotumo jausmą.

Medicininiai įrodymai, pagrindžiantys kedro riešutų vaidmenį reguliuojant svorį, yra įtikinami. Žurnale „Nutrition” paskelbtas atsitiktinių imčių kontroliuojamas tyrimas parodė, kad kedro riešutų vartojimas padidino sotumo jausmą ir sumažino antsvorio turinčių ir nutukusių moterų suvartojamo maisto kiekį, todėl šios sėklos yra vertingas priedas prie svorio besilaikančių žmonių mitybos.

Kedro riešutų nauda 1

Mineralų šaltinis

Kedro riešutuose gausu svarbiausių mineralų, ypač magnio ir cinko. Magnis atlieka svarbų vaidmenį daugelyje organizmo funkcijų, įskaitant raumenų ir nervų funkciją, gliukozės kiekio kraujyje kontrolę ir kaulų sveikatą. Cinkas palaiko imuninės sistemos veiklą, žaizdų gijimą ir DNR sintezę.

Moksliniais tyrimais pabrėžta šių mineralų svarba žmogaus mityboje. Žurnale „Nutrients” paskelbtoje apžvalgoje pabrėžiamas teigiamas magnio poveikis širdies ir kraujagyslių sveikatai, o žurnale „Journal of Nutrition and Metabolism” paskelbtame tyrime pabrėžiamas cinko vaidmuo imuninės sistemos funkcijoms.

Smegenų veiklą stiprinanti medžiaga

Jūsų smegenys taip pat nusipelno šiek tiek meilės, o kedro riešutai gali ją suteikti. Šiose sėklose yra tokių svarbių maistinių medžiagų kaip vitaminas E ir geležis, kurios yra žinomos dėl galimos naudos pažinimo funkcijoms. Ypač vitaminas E, kuris gali padėti apsaugoti smegenų ląsteles nuo oksidacinio streso žalos.

Žurnale „Experimental Gerontology” paskelbti tyrimų rezultatai rodo, kad vitamino E vartojimas gali būti siejamas su mažesne vyresnio amžiaus žmonių kognityvinių funkcijų silpnėjimo rizika. Tai pabrėžia, kad norint palaikyti kognityvinę sveikatą, svarbu į savo mitybą įtraukti vitamino E turinčių maisto produktų, pavyzdžiui, kedro riešutų.

Kedro riešutų įtraukimas į mitybą

Dabar, kai sužinojome apie nepaprastą kedrinių pinijų naudą sveikatai, panagrinėkime, kaip juos įtraukti į kasdienį maisto racioną.

Pesto – Kedro riešutai yra pagrindinis klasikinio bazilikų pesto ingredientas. Sumaišykite juos su šviežiais bazilikais, parmezanu, česnaku ir alyvuogių aliejumi, kad gautumėte gardų padažą, kurį galima maišyti su makaronais, tepti ant sumuštinių ar užpilti ant keptų daržovių.

Salotos – Kedro riešutais pabarstykite salotas, kad jos taptų žaviai traškios ir įgautų riešutų skonį. Jie puikiai dera su žalumynais, pomidorais ir lengvu vinegreto padažu.

Pagyvinkite kepamų patiekalų tekstūrą ir skonį įmesdami saują kedro riešutų. Jie suteikia skoniui gilumo ir sodrumo.

Kepkite kedro riešutus sausoje keptuvėje, kol jie įgaus auksinę spalvą ir išsiskirs aromatiniai aliejai. Naudokite juos sriuboms, troškiniams ar keptoms daržovėms pagardinti, kad patiekalas būtų gardesnis.

Kedro riešutai, pasižymintys išskirtiniu skoniu ir moksliškai pagrįsta nauda sveikatai, nusipelno svarbios vietos jūsų mityboje. Šios mažytės sėklos – nuo širdies sveikatos iki svorio reguliavimo ir kognityvinių funkcijų palaikymo – turi daugybę maistinių medžiagų.

Gardžiuodamiesi švelniu kedro riešutų traškesiu ir sodriu skoniu savo kulinariniuose kūriniuose, nepamirškite, kad taip pat maitinate savo organizmą daugybe svarbių maistinių medžiagų. Taigi tegul jūsų skonio receptoriai ir sveikata džiūgauja išvien, kai mėgausitės maistiniu stebuklu – kedro riešutais.